Cous Cous cu carne de porc

Cous cous

Cous cous (sau cuscus in varianta romaneasca) este un fel de mancare traditional Berber si de care eu m-am indragostit acum un an si jumatate, atunci cand un prieten tunisian l-a gatit pentru noi. El ni l-a facut cu carne de vita si a fost excelent. A mai facut si cu pui si era la fel de minunat. Asa ca eu am zis ca nu are cum sa fie bun cu carne de porc. Si am avut dreptate.

Eu am mai modificat un pic reteta lui adaugand ceapa (pe care o pun cam la toate felurile de mancare pe care le gatesc) si scotand nautul (deoarece nu am reusit sa il gasesc prin hypermarketurile de la noi, asa ca daca stiti pe unde se gaseste va rog sa imi spuneti).

 Ingrediente:

Pulpa de porc

2 cepe medii

1 dovlecel

2 morcovi

1 ardei gras rosu

Ardei iute (eu cumpar la borcan)

Putin praf de chilli

Ulei

Sare, piper

Cous cous

 

Intr-o oala cu capac punem carnea la rumenit in uleiul incins. Cand este gata o scoatem intr-un vas.

 

 

 

 

 

 

Cat timp se rumeneste carnea, taiem legumele dupa bunul plac. Punem ceapa la calit in uleiul ramas de la carne.

  

 

 

 

 

 

Cand este gata adaugam restul legumelor, carnea, ardeiul iute, chilli, sare si piper dupa gust si apa cat sa acopere de 2 degete totul. Lasam la fiert pana este carnea gata.

 

 

 

 

 

 

Cat fierb legumele si carnea noi trebuie sa ne ocupam de cous cous. Desi, in general cous cous-ul se gaseste la raionul de paste el nu trebuie fiert in multa apa asa cum facem cu pastele. Cous cous-ul cel mai bine se face la abur iar eu am noroc si sunt fericita posesoare al unui vas special pentru cous cous (este ca un fel de vas cu aburi):

 

In partea de jos fierb carnea si legumele si in partea de sus, cu ajutorul aburului, gatesc cous cous-ul. Pentru cine are un vas cu aburi in care l-ar putea face: intr-un castron puneti cous cous si cateva polonice de sos din oala cu legume. Acoperiti, lasati cateva minute sa se umfle dupa care puneti-l in vasul cu aburi. Dupa aprox 5 minute scoteti-l din vasul cu aburi inapoi in castron, adaugati 2-3 lg ulei de masline si mai amestecati (de preferat cu mana). Puneti-l inapoi in vasul cu abur si lasati pana devine moale si pufos.

 

 

 

 

 

 

 

Acum, pentru cine nu are asa ceva: puneti cous cous intr-un vas, adaugati apa fierbinte peste el, amestecati si acoperiti timp de cateva minute pentru a-i permite sa absoarba apa. Luati capacul, adaugati niste unt sau 3-4 lg ulei de masline si amestecati. De preferat ar fi sa il amestecati cu mana. Pentru un gust mai bun adaugati si un polonic de apa in care fierb legumele. Si mai acoperiti. Cous cous-ul trebuie la final sa fie moale si pufos.

Puneti cous cous intr-o farfurie, legume si carne si serviti. Pofta buna!

Leave a reply


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>